Share |

Tietoa Mäkeläisten suvusta

Mäkeläisiä on alkujaan ollut eniten Kainuussa. Toinen keskittymä on Karjalan kannaksella Muolaassa ja Koivistolla. Kun otetaan kolme kuntaa, joissa Mäkeläisiä asusti eniten ennen vuotta 1944, ne olivat Suomussalmi (136), Muolaa (100) ja Koivisto (76). Sotien jälkeen Suomussalmelta Mäkeläisiä muutti paljon pois, joten heitä asusti v.1945...-65 keskimäärin 82 ja vuoden 1965 jälkeen enää 76. Kannaksen Mäkeläiset asutettiin eri puolille Suomea. Vuoden 1965 jälkeen eniten heitä on asustanut Helsingissä ja Turussa.

Mäkeläisiä on ja on ollut 2 553, joista se on nykyisenä nimenä 1 339 henkilöllä, entisenä nimenä 559 henkilöllä ja 655 kuolleella. Sukuseura Koiviston Mäkeläiset on koonnut sukutietokantaansa 963 sukulaista, lähinnä Koiviston Mäkeläisiä, heidän puolisoitaan ja jälkeläisiään.

Koivistolla Mäkeläiset ovat asuneet lähinnä Penttilän (Bengtilä) kylässä ja Koiviston saaressa Saarenpäässä. Koivisto, nykyiseltä nimeltään Primorsk, sijaitsee Karjalan kannaksen lounaisrannalla. Koivisto on itäisen Suomenlahden paras luonnonsatama.

Mäkeläisen suvun Abrahamin sukuhaara siirtyi asumaan 1800-luvulla Saarenpäähän. Osa Danielin sukua asusti Koiviston Ingertilän kylässä. Kylissä asuttiin uskollisesti. Aviopuolisoa ei juurikaan haettu etäämpää, vaan mielitietty löytyi kotikylästä tai ainakin Koivistolta. 

Koivistolla Mäkeläiset saivat toimeentulonsa maanviljelyksestä, kalastuksesta, merenkulusta ja kaupasta.

Koiviston kartta